Norge toppar listan över de länder som klarat sig bäst under coronapandemin. Till dags datum har bara 482 individer dött av covid-19 i vårt grannland. Man kan undra varför norrmännen klarat sig så lindrigt undan? Kan en bakomliggande faktor vara norrmännens intag av fiskleverolja?

Forskare vid Oslos universitetssjukhus genomför nu en klinisk studie för att undersöka effekterna av fiskleveroljans effektivitet vid förebyggande av coronainfektion.

I den redan genomförda Coronastudien upptäckte forskare att många deltagare som klarat sig bra mot coronaviruset hade tagit fiskleveroljan i förebyggande syfte. Därför bestämde man sig nu följa upp det och göra en studie som ska omfatta 70 000 norrmän.

I studien kommer deltagare delas upp i två grupper. I den ena gruppen får deltagarna fiskleverolja (med omega 3) medan den andra gruppen får en placebo-produkt (majsolja). För att studien ska bli kliniskt godkänd krävs att den genomgår en typisk dubbelblind studie vilket innebär att ingen i studien vet om den får fiskleveroljan eller majsoljan.

Fiskleverolja – det nya tillskottet i mångas husapotek?

– Jag hoppas många kommer se på den här studien som en av många insatser för att förebygga coronainfektioner. Resultaten kan komma att ge oss värdefulla insikter om hur vi kan förebygga att bli smittade av corona och andra virusinfektioner såsom säsongsinfluensa och förkylningar, säger forskaren och infektionsmedicinaren Arne Søraas vid Oslo universitetssjukhus.

Om fiskleverolja (tran på norska) verkligen kommer visa sig förebygga Covid-19 kommer det öppna upp för ett helt nytt synsätt med vilket man kan förebygga sjukdom på.

Av Anna Böhlmark

För mer tips om hur du kan förebygga coronainfektion, bli prenumerant på AlmaNova:

Källa:

https://oslo-universitetssykehus.no/kliniske-studier/forebygging-av-covid-19-med-tran

https://oslo-universitetssykehus.no/om-oss/nyheter/kan-tran-forebygge-korona?fbclid=IwAR3DcbAF4fRgcaVZAVp8x40vyI5EuoGwryXzVT-i-zpngq2TwKDFgutFnDk