Med anledning av att den 5:e November är världsdagen för Ayurveda vill vi på AlmaNova dela med oss av våra egna upplevelser av den. Undertecknad använder själv ayurveda årligen för att föryngra sig, rensa sig på gifter och för avslappning och utrensning. Jag anser det vara en ypperlig behandlingsmetod för att förebygga sjukdomar på. Den går in och stärker, balanserar upp kroppen, skalar av lager av onödigheter och återuppbygger oss så att vi sedan kan tackla vardagen som mer hälsosamma mer fridfulla individer. Mer i kontakt med vår kropp, vår högre intelligens.

Här följer en artikel om Ayurveda:

Med Ayurveda slipper jag Skalmans stressande klocka, blir stark som Bamse och lätt som Lille Skutt

För fyra år sedan reste vår utrikeskorrespondent Anna Böhlmark till Varkala i södra Indien för att söka efter Ayurvedans – den klassiska indiska medicinen – djupaste hemligheter. Det hon lärde sig gjorde att hon bestämde sig för att återvända dit. Denna gång för att ta hand om sin egen hälsa. Här läser du om hennes Bamse-kur.

Efter åtta månader av stress, en ohälsosam livsstil nästan ständigt på resande fot, och en obefintlig aptit skulle äntligen vändningen komma, i Indien. I Varkala, som av många anses vara Ayurvedans Mecka, skulle min renässans födas. Resan dit var lång, men avståndet till att återgå till hälsans väg skulle visa sig kortare än väntat.

De symptom som nu återstod efter att ha genomgått en omfattande renovering av tandstatusen i munnen (som orsakat ofta återkommande inflammerade bihålor), var nu frekventa smärtor i hand- och fotleder. Den första veckan vandrandes uppför Himalayas branta stigar skulle visa sig bli ödesdigra för mina leder, händer och fötter. Till slut var inte bara bergen utan även kroppens symptom oöverstigliga.

Det var då jag beslutade mig för att ta min hälsa på allvar och börja prioritera om. Resans planering kastades omkull totalt. Varanasi fick stå sitt kast, och istället blev det direktflyg ner till Kerala, Indiens sydspets.

Kärt återseende

Doktor Ajeeb blev glatt överraskad av att se mig på nytt. Vi hade träffats under mitt första besök i Varkala i oktober 2014. Sedan hade vi setts igen i Stockholm då han i mars 2015 höll en konferens där om Ayurveda. Tilliten till doktorn fanns där. Men enligt honom behövdes mer än så:

Din hälsa ligger nu i mina händer, så hänge dig nu åt mig!

Vad hade jag att förlora på att göra det? Det var ju värt att riskera allt för att återfå hälsan, tänkte jag. Jag hängav mig alltså totalt till denna kur, doktorn och hans mediciner.

Behandlingen tar sin början

Behandlingarna inleddes samma dag som jag anlände i Krishnatheeram Resort och problemen skulle komma att tacklas på flera fronter. Från mitt första besök – där han initialt känt på mina leder, min puls och gjort ett blodtest – inleddes medicineringen som bestod av flytande örtmediciner som skulle verka antiinflammatoriskt och dämpa infektionerna i kroppen. Sedan efter samtal med doktorn där han utförligt förklarat hur han lagt upp mina behandlingar, inleddes dessa.

I början bestod massagebehandlingarna av varm olja med örter som smörjdes in i kroppen. Dessa oljor letade sig in i vävnaderna och hade en desinfekterande verkan på kroppens vätskor. Massörskan Rajees kunde med vana händer hitta de punkter där energin inte flödade som den skulle. Hon skulle fokusera extra mycket på just dessa och försöka lösa upp de blockeringar som satt där. I mitt fall var det speciellt axlar, leder och fötter som ömmade och var stela.

Doktor Ajeeb - Foto: Anna Böhlmark

Doktor Ajeeb förklarar vad Ayurveda handlar om framför örtaträdgården i Krishnatheeram.

För varje dag som gick var det en ny typ av behandling som gjordes. En dag var det riktigt het olja som hälldes över kroppen så man kunde simma i olja, en annan dag bestod behandlingen i ett knyte med kokta packade löv som varmt stimulerade kroppen. Nästa dag kunde det verkningsfulla vara i en ångbastu där den heta oljan blandades med ett örtpulver som tillsammans letade sig in i varenda por i kroppen. Till sist blev det även ris- och mjölkmassage som var välgörande för att mjuka upp huden.

Ghee– en nödvändig pina

Under tiden som massagebehandlingarna pågick fick jag varje morgon dricka Ghee – en smält smörvätska – som inte var behaglig för smaklökarna men nödvändig. Efter fyra dagar med denna pina var det dags för avgiftningsprocessen. På morgonen förvägrades jag att ta min dagliga frukost bestående av ägg, frukttallrik och müsli. Nu skulle istället frukosten bestå av ett litet piller!

Bråttom till badrummet

Efter en halvtimmes promenad längs med palmernas svajande havsstråk fick jag skynda mig hem för att undvika en olycka. Pillret hade nämligen haft sin omedelbara effekt: att få mig att ta min tillflykt till badrummet. Hela morgonen tillbringades springandes mellan toalett och säng. Efter ett stort glas varmt vatten var det dags igen då magknipet återkom. Hela nio gånger tvingades jag springa på toaletten och vad som kom ut bakvägen var till slut lika rent vatten som det jag drack.

Efter det att pinan var över kom doktor Ajeeb och tittade till mig. Han kom med en mineraldryck och en apelsinjuice med citron i som skulle återställa mineralbalansen i kroppen. Sedan fick jag äta en speciellt tillagad rissoppa med ingefära, kardemumma och välgörande oljor som skulle smörja systemet på nytt. Efter detta kunde jag äntligen slappna av och njuta av en välgörande sömn i hängmattan.

Doktor Ajeeb ger pulsbehandling - Foto: Anna Böhlmark
Här får Anna Böhlmark ayurvedisk pulsdiagnos av doktor Ajeeb i Varkala.

Dr Ajeeb förklarar vad som hänt

Vid mitt uppvaknande fick jag en plötslig förnimmelse. Mina handleder var som pånyttfödda. Det där hindret som verkade ha funnits där innan var som bortblåst. Blodet flödade nu som det skulle.

Underligt tänkte jag som inte riktigt förstod vad som hade hänt i kroppen. Men något var pånyttfött nu.

Dr Ajeeb satte sig tålmodigt ner med mig och förklarade mycket pedagogiskt vad som hade hänt i min kropp.

Månader av funktionella störningar i matsmältningsapparaten hade lett till att mina hungerskänslor helt avstannat och kroppen inte längre var kapabel till att smälta all mat och absorbera alla näringsämnen. En stressig livsstil hade även lett till försurning av kroppen som i sin tur gett upphov till urinsyror i vävnader och leder. Så fort stresshormonerna utsöndrades i kroppen, tilltog symptomen.

Pillrets syfte var således två:

  • att avlägsna urinsyror i hand och fotleder och
  • att återställa magens och tarmarnas funktioner.

Ghee, smörvätskan, som jag druckit i fyra dagar, hade gett upphov till att en ansamling av toxiner och annat ”skräp” hade samlats i tarmar och mage. Pillrets starka utrensande effekt gjorde att allt det som det smälta smöret hade samlat ihop i fyra dagar nu spolades ut.


På så vis hade utrensningsprocessen gett upphov till att urinsyrorna i mina leder nu eliminerats. Inte bara det, magens och tarmarnas funktion hade nu på nytt vaknat upp efter en lång tids slumrande.


Redan nästa dag skulle jag få bevis för att magen nu fungerade som vanligt. Hungerskänslor uppstod i form av magont så fort kroppen ville ha mat. Tidigare hade jag fått äta på rutin vid samma tid. Nu var det istället kroppen som sa till att det var dags. Skalmans ringklocka var alltså inte längre nödvändig.


Efter bara en tio dagars kur som kan liknas vid Bamses dunderhonung, hade jag nu återfått min styrka, avlägsnat min stress och fått fart på matsmältningsapparaten.


Mer styrka och mindre stress

Efter bara en tio dagars kur som kan liknas vid Bamses dunderhonung, hade jag nu återfått min styrka, avlägsnat min stress och fått fart på matsmältningsapparaten. Ajeeb förklarade att mina problem hade uppstått på grund av att min metabolism tidigare inte hade fungerat normalt, vilket gjorde att min kropp inte kunde göra sig av med de toxiner som min kropp samlade på sig.

Glad tackade jag både massörskan och dr Ajeeb och hoppade fram längs palmerna lättare än Lille Skutt. Kroppen hade fått en ny form.

Fortsatta behandlingar med bröderna Aswani

En vecka senare drabbas jag åter av stress, vilket gjorde att mitt onda i fötterna kom tillbaka. Dr Ajeeb förklarade att jag sannolikt hade för mycket Vata i kroppen. För mycket rörelse och slöseri av energi hade förbrukat mycket av den vätska som normalt ska finnas runt fötternas ben. För att tackla problemet invärtes tar jag kalciumtillskott och utvärtes får jag djupgående stående massage på ryggen där blodcirkulationen har en blockering. Tillräckligt med blod kan inte strömma ut i händer och fötter.

De bägge mirakelbröderna Aswani kan med sina fötter komma in på djupet och tackla problemen där. Efter ytterligare tio dagar med massage har det onda i fötterna försvunnit och vätskan har återvänt. Troligen cirkulerar nu blodet på nytt och syresätter kroppens alla delar som det ska. Efter två månaders tid i Varkala känner jag mig som en ny människa.

En avskalande självläkande process

Liksom vi vårstädar våra hus, tvättar våra bilar och rengör våra motorer, verkar det för mig helt naturligt att vi även behöver rengöra vårt eget maskineri på insidan.

Vi samlar på oss en massa gifter genom maten, vattnet och luften. En utrensningskur är välgörande i förebyggande syfte.

Liksom Skalman skalar jag nu av de onödiga element som min kropp inte behöver, för att nå in till min inre kärna, till min egen sanna natur. Ayurvedan har satt igång en självläkande process i min kropp. Ju mer tiden går kommer gamla skador och smärtor tillbaka. Det som ligger undanskymt och krupit in på djupet kommer nu upp till ytan och bearbetas av kroppen. Liksom skalen på en lök helas kroppen lager efter lager. Detta är helt normalt och naturligt. Smärtor i ryggen från gamla ryggskott kommer upp och får snabb lindring via den fantastiska massage som bröderna Aswani ger mig.

Även om jag i framtiden inte kommer att uppleva hälsoproblem, har jag bestämt mig:

Jag kommer att återvända till Varkala varje år i framtiden för en avgiftningsprocess.

Och vem vill inte undvika Skalmans stressande klocka, känna sig stark som Bamse och lätt som Lille Skutt om man kan välja?

Text: Anna Böhlmark